Wednesday, September 2, 2009

Aftenpostens artikkel om nordmennene i Kongo

(This entry is in Norwegian as it comments on an ongoing debate in Norway.)

Jeg ble overrasket over dagens oppslag i Aftenposten om Tjostolv Moland og Joshua French.

Her tar en velrenommert norsk avis og supplerer "anonyme kilder" til ett åpenbart korrupt lokalt aktorat under pågående rettergang med henrettelse som mulig utfall.

Dette blir da kilder som blir benyttet i rettsprosessen som de tiltaltes forsvarer ikke har noen anledning til utfordre eller kryssutspørre.

Aftenposten forer en korrupt prosess med beleilig ikke-etterprøvbare data. Og således tar en aktiv sentral del i en prosess som ikke er Norge verdig.

For meg later dette til å være toppen av journalistisk og redaksjonell uansvarlighet. Med mulig dødelig utfall uten reell rettergang.

Navnene på journalistene, Thomas Hubert og Sveinung Berg Berntzrød, har iallfall brent seg inn på min netthinne. Håper de er såpass sikre på sine kilder at de er beredt til å inntre som aktor, jury og bøddel.


Jeg så også tendenser til dette under narkosaken i Bolivia hvor pressen ikke har vett til å beskytte folk mot seg selv. Selv om de tiltalte i Bolivia-saken var "skyldige som bare f...", så var det ett tidspunkt hvor så godt som alle aviser sluttet å skrive om saken og nye "versjoner" fra opprørte og ivrige pårørende opphørte.

No comments:

Post a Comment